מים שקטים בריכות אקולוגיות

מה העקרונות החשובים בעיצוב ובבניית בריכת נוי?

ניתן להכניס מים אל הגן במגוון צורות המתאימות לסביבות שונות – גדולות וקטנות קלאסיות ומודרניות ולמסגרות תקציב גדולות וקטנות . 

בתהליך עיצוב ובניית בריכות נוי , צריך לקחת  בחשבון את טבע זרימת המים ואת ההשפעה שתהיה לו במיקום המיועד לו בגן, הן מבחינת הצליל והן מבחינת האפקט הויזואלי.

כמובן שניתן לשלוט בעוצמת הזרימה לפי הצורך.

כמו כן יש להתאים את השפעת החומרים שנשתמש בהם – עיצוב מחומרים מודרניים כמו נירוסטה ייתן אפקט שונה משימוש בחומרים טבעיים כגון אבן ועץ וצריך להתאים את אלמנט המים לסגנון הבית לבעליו ולמקומו.
טופוגרפיה טבעית יכולה לאפשר בניית בריכות  אקולוגיות רב מפלסיות ומפלים גדולים וחשוב גם לזכור שניתן ליצור טופוגרפיה גם באופן מלאכותי. 

מומלץ לתכנן פינת ישיבה בגן בקרבת המים כדי להנות מהבריכה.
אחרי שהגדרנו היכן ואיפה אנו רוצים את הבריכה יש להתחשב ולשקלל גורמים סביבתיים נוספים בתכנון מערכת הפילטריזציה של הבריכה.

1. רמת החשיפה לשמש של הבריכה – בריכה הממוקמת בשמש ישירה עומדת בעומס גדול יותר מבריכה בחצי צל.
2. עצים נשירים ועומס של עלווה הצפוי ליפול לבריכה, ישפיע על תכנון מערכת פילטור ומיקום סקימרים.
3. כמות החמצן שנכנסת לבריכה – פונקציה של גובה וצורת המפלים.
4. סוגי דגים שנאכלס בבריכה – קיימים שני סוגי דגי מים קרים – דגי קוי ודגים ממשפחת הקומטים (זהב) 
    בריכות דגי קוי יתוכננו עם מערכת פילטריציה המותאמת לכמות ההפרשות הגדולה יחסית של דגים אלה. ככל         שהדגים גדולים יותר היא עולה בהתאמה.

דגי קוי אוכלים את שושנות המים ולכן בריכות דגי קוי יאופיינו בדגש על מופע הדגים. צמחי המים יישתלו ב"איים " שיגנו עליהם מפני הדגים.
ככלל, איכלוס הבריכה המתוכנן בדגים צריך להיות מותאם למערכת הסינון המיועדת .
עומס גדול של דגה יכול ליצור בעיות רבות – מריבוי אצות ועד תמותת דגים.
בריכות דגי זהב מאופיינות במראה יותר מלא מבחינת הנימפיאות . רצוי להאכיל את הדגים הללו בצורה מינימלית ע"מ לאפשר להם לבסס את תזונתם על רכיבים מתוך מערכת האקולוגית של הבריכה.

ככלל, אנו ממליצים לבצע בריכות עמוקות ככל שניתן וזאת מכמה סיבות עיקריות:

1. ככל שגוף המים בעל נפח מים גדול יותר, כך הוא יציב יותר מבחינה אקולוגי.
2. נראות ואסטטיקה של הבריכה.

בריכת דגי זהב תהיה בעומק 60 -80 ס"מ,ל מעט מקרים בהם צנאי השטח אינן מאפשרים זאת, אזי ניתן להסתפק ב-50 ס"מ.
בבריכות דגי קוי, בגלל שדגים אלה אוהבים לשחות גם אנכית, יש לקחת בחשבון עומק גדול יותר, מינימום 100 ס"מ, ולדגים גדולים אף מעבר לכך .

תכנון מערכת פילטריזציה וסחרור.  בחירת משאבה מתאימה היא קריטית. מתאימה בספיקה שלה, כדי שזו תתאים למופע המים במפלים שאנו מתכננים וגם למערכת הפילטור.
במערכות גדולות ניתן להשתמש במשאבות חיצוניות. במשאבות טבולות יש לוודא שהמשאבות מיועדות לבריכות נוי ובעלות מאיץ פתוח, כלומר שפתחי היניקה שלה גדולים יחסית והיא תוכל לעמוד בעומס האורגני הקיים בבריכות.
כמו כן במשאבות ייעודיות אלה צריכת החשמל נמוכה מאד .
אנחנו  במים שקטים מעדיפים להשתמש בפילטר גרביטציה על פני פילטר לחץ.
פילטר זה מאפשר בנייה בקטריאלית מיטבית וצורך אחזקה מינימלית. לעיתים בגלל מגבלות אסתטיות נשים פילטר לחץ מכיוון שפילטר לחץ הוא טמון וקל להסתירו.כמו כן מים שקטים מתמחים בבניית פילטרים ביולוגיים .

עם זאת מומלץ לתכנן מרחב סינון ביולוגי בנוי נוסף כמו נחל, בריכת סינון עליונה, תאי שתילה ועוד בהם יישתלו צמחי מים על גבי מצעים ויעברו סינון נוסף.
תכנון קפדני של הבריכה יגרום לכך שהבריכה תתאזן במהירות ולאורך זמן, תצרוך זמן אחזקה ההולך וקטן ככל שעובר הזמן ובפועל תהפוך לפינה קסומה בגן שלכם.

דילוג לתוכן