ניקיון
בריכות אקולוגיות קטנות קל להחזיק יחסית ובמידה והקפדתם על הכללים גם תהיה אחזקה מינורית בלבד. יש להצטייד ברשת עלים (אלא אם כן אתם מהקורס למתקדמים והתקנתם סקימרים – אז סחתיין).
יש לאסוף עלווה שנושרת לבריכה , עלים שנרקבים וכל דבר המצטבר בבריכה ויהפוך לרפש אורגני. ככלל פעם בשנה מומלץ להזמין חברה יעודית לטיפול שנתי הכולל שאיבת רפש .
את המשאבה יש לנקות ( איכות המשאבה וסוגה יקבעו את מינון האחזקה) בפתחי היניקה שלה.
במידה והזרם יורד משמעותית יתכן שהמשאבה סתומה. את הפילטר יש לנקות לפי הוראות יצרן.
נורת uv יש להחליף בממוצע פעם בשנה. במידה והבריכה מאוזנת וצלולה (כוס זכוכית שקופה
והמים צלולים) לא חייבים להחליף . אם המים ירוקים יש לדאוג לפעילות ה-uv בדחיפות.
אם יש בעיות של עליית פסולת עם חמצן מקרקעית הבריכה – לפעמים uv במידה ולא היתה פעילה עוזרת.
טיפול בצמחייה
יש לטפל בצמחי המים כבכל צמח אחר, הסרת יבשים ורקובים, גיזום צמחים שתלטניים ודישון בדשן לפירוק איטי פעם בשנה.צמחי המים מאפשרים להכין מהם ייחורים בקלות במידה ותרצו לשנות מיקומים לצמחים שלכם.
אצות
בכל בריכה אקולוגית (כזו שאינה מוכלרת ומכילה צמחים ודגים )יש אצות.
חלק מהיופי של הבריכה (לפחות לדעתנו) הוא היצבעות הקירות בשכבת ירוק.
האצות גם חשובות לאיזון האקולוגי ומהוות מזון ראשוני לדגים וכן גם מבצעות פוטוסינטיזה ומפרישות חמצן למים.
אך בד בבד לדברי ההלל והשבח לאצה , גם היא יכולה לבוא לידי ביטוי מוגזם בבריכה –כזה שיעיד על מצב של חוסר איזון בבריכה. במידה וקיימת בעיה חוזרת ונשנית של אצות יש להגדיל את השטח המכוסה ע"י צמחי- מים בבריכה.
- מים ירוקים –מצב שאינו תקין. (בדיקה –מים בכוס שקופה שצבעם ירוק ). אלה הן אצות מקרוסקופיות שיעידו על כך שמנורת הuv לא עובדת. או להתקין, או להחליף נורה –בממוצע אחת לשנה.
- אצות על הקירות – חלק חיוני וטבעי בהתפתחות כל בריכה. מי שלא מתחבר שלא יעשה בריכה אקולוגית.
- אצות חוטיות – אצות הנראות כמו שערות ארוכות . הן אוהבות איזורים עם ריכוז חמצן גבוה ולכן אופיניות במפלים. בכל בריכה יש מעט ממנה וקל להסיר אותה בשלב הזה.
לעיתים היא נכנסת למצב טורבו – בכזה היא יכולה להגיע גם ל-1.5 מטר גדילה ביום. ברור שבמצב כזה לא תראו את פני הבריכה במהירות רבה, האצה תסתבך בצמחים ויכולה להפריע לכל מערכת הסינון בבריכה. מצב כזה יעיד כמובן על בעיה אחרת . יש לשים לב לתופעות שמגבירות התפתחות אצה כזו : רקב במים (עלים, פירות ולכלוך הנושר לבריכה), דשן מן הגינה שחודר למים וכך מכניס פוספטים אל המים –מקור המזון של האצות , עודף האכלה של דגים – עודפי המזון הופכים לחנקות לא בריכות לבריכה.
במצב כזה יש להוציא אותה לחלוטין ידנית ואז להשתמש בבקטריות וחומרים לטיפול בה. חומרים אלה יחסית יקרים (הרבה מהם גם אינם יעילים),קנו אצל מומחה.
רעלנים במים
תמותת דגים תעיד על כך שיש בעיה במים. הטיפול הראשוני יהיה לעשות רענון מים. (במידה ותקראו למומחה כדאי לקחת דגימת מים קודם לכן ולאחסן במקרר)
לפעמים אנשים מבלבלים בין מים הנראים צלולים לבין איכות המים. ייתכן שבבריכה מלוכלכת יחיו בשלווה דגים ובבריכה צלולה לגמרי תהיה תמותת דגים. כל עוד הדגים שלכם בריאים ושמחים גם הבריכה נראית יפה –דייכם.
במידה ויש התפתחות חריגה בבריכה ( תמותת דגים , עכירות , בוצה מוגברת , צמיחה מוגדלת של אצות או אחר) יש לבצע רענון מים משמעותי -25-30% ולראות האם חל שינוי. ייתכן שסוג של רעלן חדר למים (אקונומיקה מניקוי החלון ? הרצועה נגד הקרציות של הכלב ? או שאולי יש ריכוז חנקות גבוה ? זאת ועוד…). אם הבעיה חוזרת על עצמה יש לפנות למומחה שיעשה בדיקות מים או לרכוש ערכה לבדיקות מים כדי למצוא את המקור לבעיה.
אנחנו במים שקטים מנהלים קו תחזוקה לניקיון בריכות אקולוגיות בטיפולים שוטפים או תקופתיים.