בריכות אקולוגיות הן בריכות המשתנות בהתאם לעונות השנה.
גורמים כגון טמפרטורת המים ואורך שעות היום משפיעים על גדילת צמחי המים.
שושנות המים ורוב צמחיית הגדה פורחות בקיץ ועם התקצרות שעות האור וירידת הטמפרטורות נכנסות שושנות המים אט אט לתרדמת המגיעה לשיאה בשולי החורף. בזמן זה הן משירות את רוב העלים והפריחה מפסיקה.
ישנן שושנות מים מסוג טרופיות שרגישות יותר לשינויים ונעלמות כמעט לגמרי בחורף. אחרות, אירופאיות, נשארות עם יותר עלים גם בחורף ואף מקדימות להתעורר ולפרוח באביב.
בכל בריכה נשתדל לשלב את 2 הזנים כדי לתת מקסימום זמן פריחה בשנה.
שתילת שושנות המים אינו דבר של מה בכך, שכן ככל שעוברות השנים, שושנות המים השתולות היטב, גדלות בגודל העלים וגודל הפרחים וגם עמידות יותר לקור בחורף.
גם צמחי הגדה אינם פורחים בחורף. חלקם רגישים יותר לקור, כמו פונטדריה וסוף, אותם יש לקצץ בחורף ע"מ שיפרחו שוב. יש צמחייה, כמו האירוסים השונים שנשארת עם עלווה ירוקה גם בחורף.
באביב בבריכות יש מגוון פרחים שניתן לשלב: בת כלה, אירוס לואיזיאנה וענף, טליה ועוד – פרחים שפורחים בשלל צבעים בסביבות אפריל. בקיץ מצטרפים גם צמחי הגדה האחרים: אליסימה, פונטדריה, סוף, קנה הודית ועוד (ראה מאמר על צמחי מים).
תחזוקת הבריכה בחורף מושפעת מסופות ורוחות שמנקזות אל הבריכה מסה של לכלוך, עלים ובוצה שיוצרים עומס אורגני. בחודשי אביב המוקדמים אנו ממליצים על טיפול, שבו שואבים את הרפש של הבריכה, מנקים את מערכת הסינון ומדשנים את צמחיי המים וזאת בכדי להתכונן לעונת הקיץ שבה יש עומס חום רב ואנו רוצים לשמור על איזון אקולוגי על מנת למנוע התפרצות של אצות.
בעונת המעבר, בעיקר באביב, אופייני לבריכות טבעיות שכמות הירוקת תגדל וזאת בשל גלי חום שמגיעים לפני שצמחיית המים התערוררה.
גם האצות וגם צמחי המים ניזונים מאותם חומרי מזון, כך שבריכה בה יש צמחי מים ושושנות מים חזקות וגדולות יותר יהיו פחות אצות ולהפך. במצב בו, בשל העדר תחזוקה מקצועית, אצה חוטית יוצאת משליטה בעקבות חוסר איזון, נצטרך טיפול יום-יומי שכן קצב הגדילה של האצה מהיר מאוד. במצב זה יש לבחון את כל המערכת. לפעמים טיפול בבקטריאלי ושתילת צמחייה מתאימה מחזיר את האיזון לבריכה.
בריכה המטופלת ומתוחזקת היטב תניב מופע פריחה מרהיב בכל עונות השנה.תכנון נכון של צמחייה בבריכה ייתן מופע פריחה לאורך כל השנה.